Per què Pedrolo?

Molts de nosaltres coneixem el paper que Pedrolo va tenir en la recuperació de la llengua catalana després de tants anys de prohibició i censura, i podem dir que el seu Mecanoscrit del segon origen es va convertir en una de les eines més efectives per ensenyar català a les aules a partir dels anys vuitanta, ja que va ser una obra que connectava molt bé amb el jovent.

Però el que no tothom coneix és la immensitat del conjunt de la seva obra, amb més de 130 títols propis i nombroses traduccions, incloent poesia, teatre, assaig, conte i novel·la, i tracta temes tan diversos que podria funcionar perfectament com una micro-representació de la literatura catalana a la segona meitat del segle XX.

Una obra que per altra banda, i a causa de la seva magnitud i la particular situació de l’espai literari català a l’època, no va poder ser assimilada per la crítica del seu temps, i amb prou feines va poder arribar als lectors, gairebé sempre afectada per la censura i sotmesa a la ja prou difícil situació del món editorial català d’aquell temps.

Enguany, el món editorial català el trobem en una situació no gaire diferent, limitat per una crisi econòmica i ofegat per les exigències comercials d’un mercat en plena globalització. Aquest projecte neix quan tot just falten tres anys pel centenari del naixement d’aquest autor, i l’obra de Pedrolo corre el risc de convertir-se en una mena de relíquia de museu. Molts dels seus llibres fa anys que es troben descatalogats, i fins i tot n’hi ha obres que ni tan sols es troben a llibreries de vells o als mercats de segona mà.

És per això que quan vaig endinsar-me en l’estudi d’aquest autor, vaig pensar que una de les prioritats del meu doctorat seria la preservació de la seva obra, utilitzant les eines digitals que tenim al nostre abast. L’objectiu d’aquesta iniciativa és digitalitzar les obres completes de Manuel de Pedrolo durant el curs 2015-2016, a través de la col·laboració dels alumnes de català de centres educatius dins i fora del domini lingüístic.


Leave a Reply